Logo taekwondo Chindojang

Over taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingskunst die zijn oorsprong vindt in het Middeleeuwse Korea. Kenmerkend voor Taekwondo is het grote gamma aan arm- en beentechnieken die zowel in verdedigend als aanvallend aspect kunnen aangewend worden.

Betekenis

Het woord ‘taekwondo’ bestaat uit drie delen:

  • Tae betekent letterlijk ‘voet’ en omvat alle toegepaste beentechnieken, zowel gesprongen als niet gesprongen, verdedigend als aanvallend.
  • Kwon betekent ‘vuist’ en staat voor alle hand- en armtechnieken. Alhoewel de handtechnieken in (competitie-) taekwondo minder gebruikt worden dan de beentechnieken, maken ze toch een wezenlijk deel van deze gevechtskunst uit.
  • Do staat voor ‘de weg van, de kunst, van’.

Taekwondo in Belgiƫ

In Belgiƫ zijn er twee federaties, nl. de Vlaamse Taekwondobond (VTB) en de Franstalige (ABFT).
Deze worden overkoepeld door de Nationale Belgische Taekwondo Unie (UNBTU). Deze is op haar beurt aangesloten bij de Europese Taekwondo Unie (ETU) en de World Taekwondo Federation (WTF). Sinds 1999 zijn zowel de clubs behorend tot de WTF als deze van de ITF aangesloten bij de Vlaamse Taekwondobond. Alhoewel beide federaties hun eigenheid behouden, hebben zij beiden hun vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering van de VTB. Voor meer info betreffende Taekwondo in Belgie kan je steeds terecht op de website van de VTB.

Taekwondo in de wereld

Taekwondo wordt in meer dan 140 landen beoefend door meer dan 30 miljoen mensen. Het centrum van Taekwondo is en blijft Korea met als symbool bij uitstek het Wereld Taekwondo Center Kukkiwon in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Alhoewel verouderd blijft het een verplicht nummer voor elke Taekwondo-liefhebber die Korea bezoekt.

Bekijk ook: